Allt om presenningar – en guide till din nästa täcklösning

14 februari 2024 Veronica Urena

editorial

Presenningar är ett mångsidigt verktyg som har varit med oss genom decennier, kanske till och med sekel, av bruks- och skyddsbehov. På byggarbetsplatser, i trädgården, under campingturen eller som skydd för fordon användningsområdena är närmast oändliga. I den här artikeln ska vi gå igenom vad presenningar är, vilka olika typer som finns, hur du väljer rätt presenning för ditt behov, och hur du sköter om den för att förlänga livslängden. I slutet kommer vi även tipsa om var du kan hitta kvalitetspresenningar för ditt nästa projekt.

Typer av presenningar

Lättviktspresenningar

Dessa är perfekt för temporära skyddsuppgifter, som till exempel att täcka möbler under en snabb renovering inne i huset eller för att skydda grillen över natten. De är vanligtvis tillverkade av polyeten och är de mest ekonomiska alternativen på marknaden.

Tunga presenningar

För mer krävande jobb, som vid byggarbete eller skydd av fordon i hårt väder, behövs tjockare och mer slitstarka presenningar. Dessa är ofta förstärkta med extra lager och behandlade för att motstå UV-strålning och mögeluppkomst, vilket gör dem idealiska för långvarig utomhusanvändning.

Specialiserade presenningar

Det finns även presenningar som är utformade för specifika ändamål, som till exempel presenningar som andas för att förhindra kondens, eller isolerade presenningar för att bibehålla temperaturer. Andra exempel är genomskinliga presenningar som släpper igenom ljus samt flamsäkra varianter som används där det finns brandrisk.

presenningar

Välja rätt presenning

Användningsområde

När du ska välja presenning bör du först och främst tänka på vad den ska användas till. En taperad konstruktion, t.ex., kan kräva en mer robust presenning än vad som behövs för att täcka trädgårdsmöbler. 

Material och tålighet

Du bör också fundera på vilka material som är mest lämpade för ditt behov av användning. Polyetenpresenningar är vanliga och kostnadseffektiva, men för mer utmanande förhållanden kan mer hållbara material som PVC eller canvas vara ett bättre val.

Fler nyheter